سفارش تبلیغ
صبا ویژن

بازگشت خودروسازان به بورس/ ایران خودرو مجوز مهمی گرفت

ایران خودرو توانست مجوز فروش محصولات خود را از بورس کالا بگیرد. راه آبی در گام نخست مجوز وانت آریسان را از هیات پذیرش کالا و اوراق بهادار دریافت کرد. اعضای این کمیته در صد و هفتاد و پنجمین جلسه خود این مجوز را برای محصول تجاری سبک خودروی ایران صادر کردند تا شاهد حضور محصولات خودروسازان بزرگ در تابلوی بیایید بورس کالا باشیم.

البته این خودروساز واقع در کیلومتر 14 جاده ویژه، طبق اطلاعیه منتشر شده توسط این خودروساز در سایت کدال در سازمان بورس، تعهداتی را نیز برای اخذ این مجوز از هیات پذیرش کالا و اوراق بهادار داده است. خودرو باید 50 درصد تولید سالانه خود را از طریق بورس کالا تولید کند.

این تولید 50 درصدی از نظر تیراژ عرضه باید شامل فروش حداقل 19000 دستگاه وانت آریسان با استفاده از ابزار بورس کالا باشد.

یکی دیگر از تعهداتی که آبی های جاده ای ویژه به اعضای هیأت پذیرش کالا و اوراق بهادار مبتنی بر پذیرش کالا برای اخذ مجوز فروش وانت آریسان در بورس کالا دادند این است که حداقل ماهی یک بار این محصول تبلیغاتی باید بر روی هیئت مدیره بورس اوراق بهادار

همچنین مدیران فروش ایران خودرو جهت اطلاع مشتریان 48 ساعت قبل از راه اندازی، امیدنامه وانت آریسان را در سایت بورس کالا قرار دهند.

فروش خودرو در بورس از تابستان 1401 در دستور کار سیاستمداران خودرویی قرار گرفت. در ابتدا خودروسازان بزرگ کشور از این شیوه فروش استقبال نکردند و می توان گفت با عصا حرکت کردند. اما زمانی که امکان فروش محصولات با قیمت های بالاتر از قیمت های دستوری از طریق بورس کالا فراهم شد، مدیران ایران خودرو و سایپا مشتاق بودند تا محصولات خود را از طریق بورس کالا به متقاضیان عرضه کنند.

البته سایپایی ها نتوانستند از بورس کالا برای فروش محصولات خود استفاده کنند، در حالی که ایرانی ها می توانستند مشتریان خود را برای عرضه محصولات شان صف آرایی کنند. مشتریانی که فرصت خرید خودروی مورد علاقه خود را با قیمتی کمتر از قیمت بازار داشتند، از فروش خودرو در بورس کالا استقبال کردند.

اما علیرغم رضایت از دو طرف عرضه و تقاضا، سیاست خودرو جلوی آن را گرفت و ایده فروش خودرو از طریق سیستم یکپارچه توزیع خودرو با مکانیزم نوبت دهی را به شرکت های خودروسازی تحمیل کرد.

تغییر دولت و تشکیل دولت چهاردهم باعث شد دوباره ایده فروش خودرو از طریق بورس کالا شنیده شود.

البته این ایده موافقان و مخالفانی در دولت داشت. وزیر اقتصاد در راس لیست حامیان بازگشت کالای خودروسازان به بورس کالا قرار گرفت. اما قبل از وزیر صمت در سمت مقابل وزیر اقتصاد قرار داشت و چندان اعتقادی به بازگشت محصولات خودروسازان به بورس کالا نداشت. رویارویی عبدالناصر همتی با محمد اتابک باعث شد تا فکر بازگرداندن خودرو روی تابلوی بورس قفل شود.

زیان انباشته ایران خودرو، سایپا و پارس خودرو تا پایان نیمه اول سال 1403. به بیش از 208 هزار میلیارد تومان (همت) می رسد و این مشکل عمر خودروسازان را تنگ می کند.

خودروسازان برای ادامه حیات خود با چالش هایی روبرو هستند، از سوی دیگر این سیاستمدار کلان به دلیل تبعات اجتماعی نمی خواهد سیاست قیمت گذاری اجباری در صنعت خودرو را تعطیل کند.

بنابراین می توان گفت که فروش خودرو در بورس کالا میانه ای است زیرا قیمت پایه همان قیمت دستوری است. بنابراین سیاست گذار همچنان می تواند افکار عمومی را متقاعد کند که در روند قیمت گذاری محصولات تولید شده توسط شرکت های خودروسازی حضور دارد. از سوی دیگر خودروسازان می توانند با سازوکار عرضه و تقاضای بورس کالا، محصولات خود را با قیمت های بالاتر از قیمت اجباری به فروش برسانند.

باید منتظر ماند و دید ایران خودرو چه زمانی محصولات خود را به بورس کالا معرفی می کند و آیا سایپایی ها نیز حاضرند شکست پیش فروش محصولات خود را از بورس کالا فراموش کنند و بار دیگر شانس فروش خودرو با ابزار بروس کالا را داشته باشند.